Pudim de Leite ehk piimapuding karamellikastmega

Mine sa võta kinni, on see retsept nüüd pärit Portugalist või Brasiiliast, igatahes on see üks palavalt armastatud magustoit nii neis kahes riigis (ühes foorumis pajatas üks naine, et tema brasiillasest mees müüks selle pudingu eest ka nende lapsed ära), kui ka muudes riikides, kus portugali keelt kõneldakse. Meha meil ju ka ühest sellisest riigist pärit ja nii ta siis hiljuti tuligi välja sooviga, et tema tahab piimapudingut. Isegi mu õeraasult küsis, ega tal äkki selle retsepti ole, aga siinkohal ta vist ajas õed segamini – ikka oma õelt oleks ta pidanud küsima. No aga on ju olemas ka internet ja nii me selle retsepti siis välja nuhkisimegi.

Alustuseks peab ütlema, et tegemist on millegi tõeliselt magusaga. Päris brasiilia versiooni meie igatahes süüa ei suudaks. Seega siin siis ka “õhem” versioon.

Vaja läheb pudinguvormi või siis mingit kuumakindlat nõu ning suurt vormi, mida kasutada veevannina ja kuhu see esimene nõu siis sisse mahub.

Koostisained:

100 g suhkrut
50-70 ml vett
1 purk/toos kondenspiima (originaalis magusat, meie teeme magustamata versiooniga)
sama palju piima
5 muna

Esmalt suhkur karamelliseeritakse keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni ta on vedel nagu värske mesi. Pidevalt tuleb jälgida suhkru värvi ja lõhna. Kui suhkur muutub tumepruuniks, omandab ta mõru maitse ja rikub kogu roa.

Kui suhkur on vedeldunud, lisatakse vesi. Ettevaatust, nüüd pritsib! Võib juhtuda, et suhkur muutub seejärel taas kõvaks, siis tuleb ettevaatlikult veel kuumutada, kuni siirup taas vedeldub. Seejärel tuleb potti käes kallutada ja keerutada, kuni nii põhi kui seinad on karamellikihiga kaetud. Lasta jahtuda.

Suurem vorm veega ahju keskele asetada ja ahi 175 kraadi peale soojenema panna.

Kondenspiim, piim ja munad (meie paneme oma magustamata kondenspiima puhul 1-2 teelusikatäit suhkrut ka sisse) mikseriga ühtlaseks vahustada. (Ühes juhendis seisis, et munakollased eelnevalt üksi vahtu lüüa ja alles siis ülejäänud ained lisada. Kas sellest midagi muutub, ei tea. Lugesin seda eile alles siis, kui puding juba ahjus oli.) Päriselt vahtu ei ole meil see mass läinud. Võib-olla magusa kondenspiimaga tehes läheks. Too on ju paksem ja kreemjam.

Nüüd võib pudingumassi karamellitatud ja jahtunud vormi valada ning ahju veevanni asetada. Küpseb 60-90 minutit. Kui puding hakkab pealt pruuniks muutuma, tuleks ta hõbepaberiga katta. Puding on valmis, kui ta hakkab seinte küljest lahti tulema ja tikuga proovides enam midagi vedelat tiku külge ei jää. Nüüd tuleb teisel taas jahtuda lasta ja siis võib ta sügavamale taldrikule kukutada. Taldrikul peab natuke äärt olema, sest karamell on ahjus taas vedelaks muutunud ja teda ei ole mitte vähe.

Kannatlikumad panevad nüüd pudingu külmkappi ja söövad alles järgmisel päeval, sest külmalt pidada ta kõige parem olema. Ülejäänud löövad kohe lusika sisse, aga ettevaatust – ka magustamata kondenspiimaga on see ikkagi veel üks väga magus lugu ja kaloreid pole selles kindasti ka mitte vähe.

Brasiilias puuduvat pudim de leite peolaualt vaid harva. Fakt, et selle saab juba peo eelpäeval valmis teha, teeb sellest ideaalse peodesserdi. Serveerides lõigata justkui torti.

About Sinitihane

Ikka seesama Sinitihane, kes varemgi.
This entry was posted in Retseptid. Bookmark the permalink.

Pudim de Leite ehk piimapuding karamellikastmega on saanud ühe vastuse

  1. Sant ütles:

    Maiasmokkade unistus ! Hää, et mul magusasoolikas ahtake, muidu läheks köögikappe rüüstama.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s