Ühe ajastu lemmikkook

Üksvahe oli mul ühe šokolaadikoogi maania. Mulle kohe ikka hirmsasti maitses see šokolaadikook. Mulle näis, et paremat kooki ei ole olemas. Nüüd on vaimustus möödas. Pole teist kohe hulk aega teinud. Peaks tegema, äkki tuleb vaimustus tagasi. Muide, rasvainet sellesse üldse ei panda. (Minu mehele ei meeldi liiga rasvased küpsetised.) Selle asemel pannakse rohkelt rõõska koort. Pole just ka kõige rasvavaesem asi, aga siiski…



P
õhi (keskmisele plaadile):
300 g r
õõska koort
270 g / 1 klaas (200 ml) suhkrut
240 g / 2 klaasi
(200 ml) jahu
60 g / 4 sl heledat kakaod
(seda joogi oma)
60 g / 4 sl tumedat kakaod (seda küpsetamise oma)
1,5 pk /4 tl vaniljesuhkrut
1,5 pk /4 tl küpsetuspulbrit (siin ma olen ebakindel, sest neil pakikestel (Dr.Oetker) ei ole gramme peal)
6 muna
veidi soola


Koor, suhkur, jahu, hele ja tume kakao, vanilje, küpsetuspulber, munad ja sool mikseriga ühtlaseks segada, kuni tekib vedelamapoolne taigen. Valada vormi (kui teha ilma küpsetuspaberita, siis vorm eelnevalt võiga määrida) ja 180 kraadi juures ahju keskel küpsetada.

Vormis – 40-50 minutit (vormis teen ühekihilisena ja ainult neljast munast)

Plaadil – 20-25 minutit

Lasta 10 minutit vormis jahtuda.

Kui teha plaadil, siis võib koogi kahekihiliseks teha, kuna kook on õhem. Vahele vahukoore-kreemjuustu-kreem:

Üks pakk Philadelphiat või Exquisat (200g, soovitavalt mingi rammusam sort, st. mitte mingi 0,2-se rasvaprotsendiga – rasvasem ei lähe nii ruttu vesiseks) 100-150 g rõõsa koorega (maitse järgi suhkrut) vahustada. Määrida soovitava paksusega (ka õhuke kiht on piisav, sest kook on ise kuidagi hästi mahlane) poolele plaadist, teine pool asetada peale.

Kõige peale võib siis teha nt. šokolaadiglasuuri, aga see pole ilmtingimata vajalik.

Sama retsepti järgi võib teha ka šokolaadivaba-kooki, lihtsalt kakao tuleb välja jätta ja selle asemel veidi rohkem jahu panna. Oma noodi saab kui lisada taignale julgelt kookoshelbeid ja peale raputada näiteks mandlilaaste. Hästi lihtne, aga super-õhuline kook saab!


About Sinitihane

Ikka seesama Sinitihane, kes varemgi.
This entry was posted in Küpsetamine, Retseptid. Bookmark the permalink.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s